Kaleva: Valtuuston pu­heen­joh­ta­ja: ”Hirveä metakka ja älämölö”

Lue Kalevan sivuilta: http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/valtuuston-puheenjohtaja-hirvea-metakka-ja-alamolo/667561/

Valtuuston puheenjohtaja: ”Hirveä metakka ja älämölö” | Oulu | Kaleva.fi

Mari-Leena Talvitien mukaan äänestys oli nolo loppu pitkään vatvotulle asialle.

Mari-Leena Talvitien mukaan äänestys oli nolo loppu pitkään vatvotulle asialle. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 17.6.2014 15:47 | Päivitetty 17.6.2014 16:51
Liisa Laine

Puheenjohtajan paikalta Sanginjoen ulkometsän suojelua koskenut äänestysepisodi Oulun valtuustosalin takaosassa jäi epäselväksi.

Mari-Leena Talvitie (kok.) kertoi seuranneensa ensisijaisesti sitä, montako ääntä on annettu, ei sitä kuka niitä antaa.

”Olin jo kirjoittanut itselleni paperille 33-33, yksi tyhjää ja harkitsin äänestyksen lopettamista. Toistin kuitenkin vielä kahteen kertaan, että äänestys on käynnissä, koska ajattelin, että jos joku on vahingossa äänestänyt tyhjää, hänen äänensä ratkaisisi. Kun tyhjä ääni vaihtui hylkäysesityksen puolelle, lopetin äänestyksen ja julistin tuloksen.”

Siinä vaiheessa salissa alkoi Talvitien sanoin ”hirveä metakka ja älämölö”.

”Kaikki vain huusivat toisilleen, eikä minulla ollut hajuakaan siitä, mitä nyt kuuleman mukaan on tapahtunut.”

”Suomessa on äänestysrauha, eikä näin todellakaan saa menetellä. Jokaisen pitää pysyä omalla paikallaan niin kauan kuin äänestys on käynnissä. Se mitä näyttää tapahtuneen, on törkeätä ja täysin hyväksymätöntä.”

Omaa toimintaansa Talvitie arvioi toteamalla, että tietenkin puheenjohtajakin voi aina parantaa toimintatapojaan. ”Eilen oli kuitenkin monta tekijää, jotka aiheuttivat haastetta temppuilevasta tekniikasta lähtien.”

Äänestyksen uusimisesta ei valtuuston ryhmäjohtajien kesken päästy vaadittuun yksimielisyyteen. Talvitie ei kerro, ketkä olivat vastaan, koska julkista on vain lopputulos.

Kalevan saamien tietojen mukaan sekä kokoomuksen ryhmäjohtaja Juha Hänninen että keskustan ryhmäjohtaja Juha Huikari vastustivat uutta äänestystä.

Talvitie myöntää, että Sanginjoen ulkometsän suojelusta käyty äänestys oli nolo loppu pitkään vatvotulle asialle. Hän uskookin, että asia vielä jossain muodossa tulee esille. ”Mutta missä, sen aika näyttää.”

Muokkaus kello 16.51: Ryhmänjohtajien neuvottelujen sisältö on salaista ja vain lopputulos julkinen. Tiedottamisessa ei siis ole kyse Talvitien halusta, vaan siitä, mikä on julkista tietoa.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare