Oulu-lehti: Mari-Leena Talvitie: Lupaprosesseja sujuvoitettava

Lue Oulu-lehden sivuilta: http://www.oululehti.fi/edoris?tem=ou_lsearchart&search_iddoc=7538826 

Oululainen kansanedustaja Mari-Leena Talvitie jätti tiistaina kirjallisen kysymyksen maatalous- ja ympäristöministerille investointi- ja elinkeinohankkeiden lupaprosessien sujuvoittamisesta.

– Hallituksella on vahva tahtotila purkaa turhaa byrokratiaa ja sääntelyä. Ympäristönsuojelulaki on ollut voimassa noin 15 vuotta, joten tällä kaudella on hyvä syy tarkistaa lupaprosessien yksinkertaistamisen edellyttämät lakimuutokset, toteaa Talvitie.

– Yksikin investointi- ja elinkeinohanke, joka on jäänyt toteuttamatta turhan byrokratian ja pitkittyneen lupaprosessin vuoksi, on liikaa.

Viime hallituskaudella ympäristölupaprosesseja vauhditettiin muun muassa keventämällä eläinsuojien ympäristölupamenettelyä ja luopumalla ympäristölupien automaattisesta tarkistamismenettelystä. Uudistusten arvioitiin vähentävän ympäristölupahakemusten määrää noin 20 prosentilla.

Kuluneena keväänä silloinen ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen asetti ministeri Tarastin arviointiryhmän selvittämään, miksi lupahakemukset jumittuvat usein byrokratian rattaisiin.

Arviointiryhmä teki liki parikymmentä toimenpide-ehdotusta, miten ympäristömenettelyjä voidaan yksinkertaistaa ja sujuvoittaa. Ehdotuksissa oli muun muassa ennakkoneuvottelujen järjestämistä luvan hankkijan ja viranomaisen välillä sekä sähköisen asioinnin tehostamista.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare