Tekniikka muuttaa maailmaa – ja osaamisen tarpeita (kolumni Teksuutimet 2/2014)

Tekniikkaa muuttaa maailmaa
- ja osaamisen tarpeita
Mikä sai sinut kiinnostumaan tekniikan opiskelusta? Haluatko ohjelmoida, suunnitella rakennuksia vai muuttaa maailmaa? Oletko huomannut, että sinä – fuxi tai teekkari – opiskelet tutkintoa, joka antaa sinulle erikoisen laajat mahdollisuudet työelämässä? Diplomi-insinöörin tutkinto avaa hyvin erilaisia ovia. Voit tehdä töitä asiantuntijana, toimitusjohtajana, käyttöinsinöörinä, yrittäjänä, terveydenhuollon kehittäjäna, erilaisten palvelutuotteiden innovoijana tai vaikka kaupunginjohtajana* – vain muutamia mainitakseni.
Tulevaisuudessa tarvitaan myös sellaista osaamista, jota on nyt vaikea kuvitella. Työelämässä on meneillään murros, jonka johdosta moni työtehtävä saa ihan uuden sisällön ja merkityksen. Osa työpaikoista katoaa, toisaalta syntyy myös uusi. Mikä parasta, sinä voit parhaillaan – opiskeluaikanasi – vaikuttaa siihen, millaista osaamista saat ja miten pystyt sitä jalostamaan.
Kun itse hain keväällä 2000 opiskeleaan ympäristötekniikkaa, olin kiinnostunut luonnontieteistä, yhteiskunnasta ja tekniikasta. Opiskelujen ohella ja välillä tein pieniä ja suuria kiltapestejä ja kannoin vastuuta ylioppilaskunnassa. Rahoitin opintoja tekemällä muun muassa kansanedustajan avustajan töitä. Kilta- ja ylioppilaskuntatoiminnassa oppi kuuntelemaan toisia, jalostamaan ideoita ja tekemään yhteistyötä. Nämä opit ovat olleet monesti koetuksella ja niitä on tarvittu useasti. Viimeeksi Oulun seudun kahdeksen kunnan kuntarakenneselvityksessä, joka on juuri käynnistynyt.
Tekniikan yhteiskuntapainotus on napannut minut. Olen kolmatta kautta kaupunginvaltuutettuna ja avustanut useita kansanedustajia. Kevään eurovaaleissa olen meppiehdokkaana. Toivon välillä, että teekkaritaustaisia ihmisiä olisi päättäjinä ja yhteisten asioiden hoitajana enemmän. Oulussa tilanne on varsin mainio, mutta valtakunnan tilanne on toinen. Ketä DI-taustaisia ministereitä muistat?
Tekniikka muuttaa maailmaa, kuten myös osaamisen tarpeita. Ihmiset pysyvät ihmisinä – on kyse sitten yrittäjästä, arkkitehdista tai kaupunginjohtajasta*. Opiskeluaikana kannattaa joskus pohtia, mitä haluaisit maailmassa muuttaa ja millaista osaamista siinä voisi tarvita? On kyse sitten pienistä tai isoista tavoitteista, vastaukset voivat auttaa keskittymään olennaiseen – mitä se kunkin meidän kohdalla onkaan.
Mari-Leena Talvitie
Oulun kaupunginvaltuuston pj.
DI, tulevaisuuden rakentaja
*Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennasen kasvattajakilta on Ympäristörakentajakilta, silloinen Rakentajakilta.
FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare