Mari-Leena Talvitie: Kuntien veroeuroja hukassa

Julkaistu Verkkouutisissa, lue juttu nettisivuilta: https://www.verkkouutiset.fi/mari-leena-talvitie-kuntien-veroeuroja-hukassa/

Kansanedustaja kehottaa hallitusta reagoimaan pikaisesti kuntien yllättäviin rahoitushuoliin.

Kokoomuksen kansanedustaja Mari-Leena Talvitie kertoo olevansa huolissaan siitä, että kuntien verotulokertymät ovat jääneet tuntuvasti ennakkoarvioista.

Kuntaliitto on esittänyt omana arvionaan, että verotuksen tietojärjestelmämuutoksesta johtuen kunnilta jäisi saamatta jopa 400 miljoonaa euroa niille kuuluvista verotuloista tänä vuonna.

– Ympäri Suomen kuuluu sekä isoista että pienistä kunnista huolestuttavaa viestiä verotulojen sukelluksesta. Valtion tilityshässäkän vuoksi veroeurot eivät löydä tietään kuntiin. Verottaja kerää kuntaverot, jotka tilitetään edelleen kunnille. Häiriöt verojen tilityksessä ovat kuntien palveluiden rahoittamisen kannalta vakavia, Mari-Leena Talvitie toteaa tiedotteessa.

Hämmentävä tilanne kunnissa johtuu merkittävissä määrin uuden tulorekisterin käyttöönotosta. Järjestelmä ei ole toiminut toivotulla tavalla, minkä vuoksi kunnat eivät ole saaneet niille kuuluvia tuloja.

Talvitie on huolissaan kuntien kyvystä turvata jokapäiväiset kuntapalvelut normaalisti. Puuttuvat verotulot voivat olla osalle kunnista niin merkittäviä, että ne joutuvat ottamaan lainaa selvitäkseen loppuvuoden menoistaan.

– Odotan hallitukselta nopeaa reagointia. Kuntien on saatava syksyn aikana niille kuuluvat rahat. Jos eurot uhkaavat loppua kuntien kassoista, merkittävien kuntapalveluiden, kuten päiväkotien, koulujen ja vanhustenhoidon, rahoitus vaarantuu. Haluaako hallitus, että valtion tilityshässäkän vuoksi kuntien on otettava hätälainaa, jotta opettajien ja hoitajien palkat saadaan maksettua? Hätälainakaan ei ole ilmaista, Talvitie sanoo.

Ensi vuoden taloussuunnittelu on kunnissa nyt loppusuoralla. Tarkka taloussuunnittelu muuttuu mahdottomaksi, jos kunnat eivät tiedä, miten tämä järjestelmämuutoksista johtuva ongelma ratkaistaan.

– Kunnissa tehdään budjettivalmistelua suuressa epävarmuudessa, kun ei tiedetä paljonko veroeuroja on ensi vuonna tulossa. Kunnat joutuvat tekemään tiukkoja budjetteja ja nostamaan jopa kuntaveroa ensi vuotta koskevan epävarmuuden vuoksi. Hallituksen on ratkaistava tilityshässäkkä nopeasti ja ohjattava hukassa olevat eurot kunnille, Talvitie sanoo.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare