Puhe täysistunnossa 1.4.2020 (sakon muuntorangaistuksen ja ehdottoman vankeusrangaistuksen täytäntöönpanon väliaikainen rajoittaminen)

Arvoisa puhemies! Hallituksen esitys on tosiaan väliaikaisesta rajoittamisesta, ja se on tässä tilanteessa tarpeellinen.
Kuten edustaja Kilpi toi esiin, niin vankila on suljettu laitos, ja me olemme joutuneet rajoittamaan muitakin, ei vastaavanlaisia, mutta kuitenkin suljettuja laitoksia, ikäihmisten palvelukoteja ja kaikkia muita, joissa se mahdollinen, meidän näkymätön vihollinen leviäisi niin nopeasti virustartuntana, että toimintakyky siellä eräänlaisessa vankilassa, hoitolaitoksissakin lamaantuisi sekä siellä olevien ihmisten osalta että sitten henkilökunnan osalta.
Ja on totta, että sakon muunnon osalta oli jopa noin kymmenen vuoden tauko tuossa välissä. Tämä sakon muuntorangaistushan otettiin viime kauden lopussa uudelleen käyttöön.
Ja kaikki, jotka sitä sakon muuntoa ovat menossa suorittamaan vankilaan, odottavat sitä tälläkin hetkellä vapaudessa. Näin ollen tämä väliaikainen rajoittaminen siirtäisi sitten vain sitä vankilatuomiota.
Olin viime kaudella lakivaliokunnan jäsen ja vierailin useassa vankilassa. Täytyy sanoa, että useassa
vankilassa Suomessa, muun muassa Pelsolla ja Riihimäellä, mutta myöskin muun muassa Romaniassa ja useassa muussakin maassa. Ja toki tietenkin kaikissa maissa myöskin vankilat ovat erilaisia, ja meillä on erikokoisia ja erilaiseen toimintaan liittyviä painotuksia. Naisvankilapaikkoja on käytännössä vain yhdessä vankilassa. Mutta samaa huolta, mitä edustaja Kilpi tuossa toi esiin: on tärkeää myöskin rajoittaa nyt näitä vankilan välisiä siirtoja, että nekään eivät toisi sitten tätä riskiä tänne vankilan puolelle.
Hallituksen esitys on tarpeellinen ja tässä tilanteessa ainut oikea mahdollinen. — Kiitos oikeusministeri.
FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare