Puheenvuoro täysistunnossa 30.3.2020 (lomautusilmoitusaikojen väliaikainen muuttaminen)

Arvoisa puhemies! Kiitos ensinnäkin työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle — puheenjohtaja Kontula, varapuheenjohtaja Taimela ja koko valiokunta — esityksen ripeästä käsittelystä siinä mielessä, että kuitenkin eletään jo kolmatta viikkoa siitä ensimmäisestä hallituksen rajoittamistoimesta.
On tärkeää, että tämä lomautuksen vuorokausiraja kahdesta viikosta vähenee tänne viiteen päivään. Se on tarpeellinen ja vaikuttava toimenpide. On myös tärkeää, että työnantajalla tulee tulevaisuudessa mahdollisuus lomauttaa määräaikaisessa työsuhteessa työskentelävä työntekijä. Nämä kaksi esitystä ovat täysin poikkeuksellisia, mutta mitä muuta me olemme tässä salissa viime viikot todenneet kuin sen, että elämme poikkeusoloissa ja poikkeuksellista aikaa. On tärkeää myös, että koeaikaa koskevaa säännöstä tarkennetaan ja on mahdollisuus katkaista koeaika tai purkaa työsuhde koeaikana tuotannollisilla ja taloudellisia syillä. Tässä edustaja Satonen ja moni muu on tuonut esiin, että yritysten ja palkansaajien etu on yhteinen, ja se tosiaankin sitä on.
Se perjantai 13. maaliskuuta oli todellakin perjantai 13. päivä. Silloin perjantaina alkoi varsinkin palvelusektorilla liikevaihdot tippumaan. Seuraavalla viikolla, alkuviikosta, kun kuunteli yrittäjiä, niin moni palvelualan yrittäjä, matkailu- ja ravintola-alan yrittäjä sanoi, että liikevaihto tippui sen ensimmäisen muutaman päivän aikana 75 prosenttia, joillain jopa 95 prosenttia, ja tiedetään, että osalla liikevaihto on tippunut koko 100 prosenttia, elikkä aivan nollaan.
Eli me tarvitsemme tämänkaltaisia ripeitä, vaikuttavia ja vastuullisia toimia. Olisi todella tärkeää, että tämä koskisi nyt kaikkia, varsinkin, kun meille ei tuoda ilmi eikä päätöksentekovaiheessa kerrota, ketkä ovat ne, joita tämä ei koske. Yrittäjäthän kyselevät, koskeeko tämä nyt meitä ja meidän alaa ja niin edelleen. Jos joku salissa tosiaan tällä hetkellä tietää, keitä tämä ei koske tarkasti, niin olisi vastuullista se myöskin kertoa tässä kaikille, jotka tätä päätöstä tekevät.
Sitten vielä kaksi asiaa:
Ensinnäkin tämä yrittäjien näkökulma. Kannan todella suurta huolta, niin kuin varmasti koko sali, erityisesti näistä palvelualan yrityksistä. Se tuska, joka siellä aiheutuu, on tällä hetkellä siitä näköalattomuudesta. Ei tiedetä, kuten ei tietenkään meistäkään kukaan, voiko kesäkuulle, heinäkuulle, elokuulle sopia tapahtumia, tilaisuuksia tai erilaisia kokoontumisia. Monelle pk-yritykselle ei ole mitään —ei mitään — hyötyä siitä lainan tarjoamisesta ja lisälainanotosta, koska ei ole mitään näkymää siitä, koska sen lainan voisi maksaa takaisin. Sen takia tarvitaan myöskin tämänkaltaisia toimenpiteitä, jotka sieltä kulupuolelta pystyy… vuokrakulut ja työnantajakulut tai työntekijöiden palkkakulut ovat monessa kuitenkin ne kaikkein suurimmat.
Vielä loppuun: Olen itse lähtöisin Etelä-Pohjanmaalta, Pohjanmaalta. Parikymmentä vuotta sitten muutin sieltä Ouluun. Toki kävin 90-luvun laman läpi, ja perheyritys meni konkurssiin ja niin edelleen. Mutta kyllä lapsuudesta muistelisin, että Pohjanmaalla toimittiin sillä tavalla, että satanenkin pitää kylän hengissä, jos se kiertää tarpeeksi nopeasti. Mutta nythän meillä on se tilanne, että mikään satanen ei pidä meidän kaupunginosiakaan hengissä, koska se raha ei yksinkertaisesti kierrä.
Viimeisenä asiana, arvoisa puhemies: Viime kaudella säädettiin tässä laissa oikeus työttömyysturvaan yrittäjän avopuolisolle, aviopuolisolle tai perheenjäsenelle, joka joskus on työskennellyt perheyrityksessä. Sitä ei siis sitä ennen ollut. Viime kaudella se tehtiin. On nyt äärettömän tärkeätä, että pystymme myöskin tässä poikkeustilanteessa yrittäjille määräaikainen sosiaaliturva säätämään, koska ne 90-luvun laman toimet eivät voi toistua. Silloin yrittäjät jätettiin yksin. Meistä jokainen tietää niitä yrittäjiä, jotka ovat päivänsä päättäneet tai muuten joutuneet tosi vaikeisiin tilanteisiin, ja siellä on se epäluottamus valtiota kohtaan. Nyt tarvitaan tämäntyyppisiä toimia, että se usko menee kaikille, että tämä sali pystyy tässä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa — joka ei liity talouteen tai markkinoihin tai muuhun, vaan liittyy siihen, että me haluamme suojella ihmisiä ja heidän oikeutta terveyteen — säätämään myöskin vaikuttavia ja vastuullisia toimenpiteitä nopeasti.
FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare