Suomi vihreän siirtymän kärkeen

Mari-Leena TEK

 

Suomesta tulee rakentaa yksi vihreän siirtymän kärkimaista ja puhtaan energian suurvalta. Tämä on tehtävä niin, että energiaintensiivinen teollisuus toimii, tuotteiden jalostusaste nousee ja suomalaiset saavat puhdasta, kohtuuhintaista energiaa.

Vihreä siirtymä ja kestävä kasvu ovat kiinni monista asioista. Jotta meillä riittää tekniikan osaajia, on tärkeää vahvistaa sujuvaa ja laadukasta koulutusta ja osaajien hyvinvointia ja mielenterveyttä esimerkiksi yhteisöllisyyden ja liikunnan kautta.

Muistetaan myös kutsua kansainväliset opiskelijat ja osaajat rakentamaan Suomea.

Pullonkaulaksi on nostettu moniportaiset ja pitkät lupaprosessit sekä lupien viime vuosien ennakoimattomuus. Tulevan hallituksen on aika sujuvoittaa ympäristöluvitusta, joka mahdollistaa tulevaisuudessa yhden luukun periaatteen ja myös erilaisten teollisuuspuistojen rakentumisen.

Suomeen on vireillä kymmenien miljardien eurojen investoinnit puhtaaseen energiaan sekä sitä tarvitsevaan ja hyödyntävään teollisuuteen. Meillä on omat etumme, kuten korkea osaaminen, turvallinen ja vakaa yhteiskunta, laaja maa ja harva asutus.

Toteutus vaatii lisää tekniikan osaajia ja se onkin yksi keskeisimmistä TEKin vaikutuskärjistä.

Kirjoitus on julkaistu TEK-lehden 3/2023 kolumnina.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare