Yle: Kokoomus haluaa uudelta puoluesihteeriltä neljää asiaa – Stubb: Medianäkyvyyteen ei vaadita muutosta

Lue Ylen sivuilta: http://yle.fi/uutiset/kokoomus_haluaa_uudelta_puoluesihteerilta_neljaa_asiaa__stubb_medianakyvyyteen_ei_vaadita_muutosta/8605449

Puheenjohtaja Alexander Stubb kartoittaa paikkansa jättävän Minna Arven seuraajaehdokkaita puoluehallituksesta ja -valtuustosta kootun ”sparrausnyrkin” kanssa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb Kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa Helsingissä 5. joulukuuta.
Stubbin mukaan uuden puoluesihteerin on tunnettava kokoomuksen kenttä ja kentän on tunnettava hänet. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kokoomus etsii nopealla aikataululla seuraajaa puoluesihteeri Minna Arvelle, joka jättää tehtävänsä lyhyeksi jääneen pestin jälkeen.

Sopivia ehdokkaita kartoittaa ja pohtii puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubbin kanssa ”sparrausnyrkki”. Siihen kuuluvat varapuheenjohtajat Sanni Grahn-Laasonen, Janne Sankelo ja Anne-Mari Virolainen sekä puoluevaltuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie ja varapuheenjohtajat Joonas Grönlund ja Elina Junnila.

Uuden puoluesihteerin pitää täyttää neljä kriteeriä. Ensimmäinen niistä on, että puoluesihteerin pitää tuntee kenttä.

– Henkilön on tunnettava kokoomuksen kenttä ja kentän on tunnettava hänet, Stubb sanoo.

Lisäksi puoluesihteerillä pitää olla kampanjointi- ja viestintätaitoja, organisointikykyä sekä poliittista kokemusta ja analysointikykyä, ”hoksnokkaa”.

Stubb painottaa, että uuden puoluesihteerin on sitouduttava kokoomuksen uudistamiseen, jonka on tarkoitus olla valmis joulukuussa 2018. Kokoomus täyttää silloin sata vuotta.

Tilanne muuttunut viime kerrasta

Stubb sanoo, että kriteerit eivät poikkea toissasyksystä, jolloin kokoomus haki seuraajaa puolueessa erittäin arvostetulle Taru Tujuselle.

– Eivät oikeastaan poikkea, mutta viime kerralla menimme kohti vaaleja. Oli puoli vuotta aikaa valmistautua eduskuntavaaleihin, ja olimme olleet pääministeripuolueena 3,5 vuotta, Stubb sanoo.

Puoluesihteeriksi nousi tuolloin Minna Arve, joka on kommentoinut säästeliäästi päivänpolitiikkaa. Stubbin mukaan puoluesihteerin medianäkyvyyteen ei välttämättä ole tulossa muutosta, eikä se ole kriteereiden joukossa.

– Puolueen puheenjohtaja tai -sihteeri, jokainen tuo oman persoonansa tehtävään, joka muokkautuu ajan myötä, Stubb muotoili.

– Emme hae yhtä yksittäistä henkilötyyppiä, vaan katsomme kriteerien pohjalta kokonaisuuden ja sen, millainen julkinen profiili kyseiselle henkilölle tulee.

Stubb: Julkisuudessa ollut hyviä nimiä

Kärkisijoilla veikkauksissa uudeksi puoluesihteeriksi ovat olleet Jyrki Kataisen kabinettipäällikkö Juho Romakkaniemi, Stubbin entinen avustaja Lauri Tierala ja Stubbin nykyinen lehdistöasioista vastaava erityisavustaja Suvi Aherto.

– Sekä julkisuudessa että taustakeskusteluissa on ollut paljon hyviä kokoomuslaisia nimiä, jotka tuntevat järjestökentän hyvin. Tärkeintä on, että pannaan prosessi liikkelle, Stubb sanoo.

Uusin kokoomuksen piiristä julkisuudessa väläytetty nimi oli puolueen Helsingin piirin toiminnanjohtaja Janne Pesonen, joka sanoo harkitsevansa asiaa, jos paikkaa tarjotaan.

Uuden puoluesihteerin valitsee Stubb, joka tuo nimen julkisuuteen ennen helmikuun 13. päivää. Kokoomuksen puoluevaltuusto tekee silloin lopullisen valinnan.

Tehtävänsä jättävä Minna Arve siirtyy Turun kauppakamarin toimitusjohtajaksi.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare