Kansallinen veteraanipäivän juhla

Kansallinen veteraanipäivän juhla, 27.4.2013
Oulun kaupungin tervehdys

Mari-Leena Talvitie
Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Arvoisat sotiemme veteraanit,
hyvä juhlayleisö

Minulla on ilo ja kunnia tuoda Oulun kaupungin tervehdys,
sekä omasta ja Oulun kaupungin puolesta toivottaa teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi, tähän veteraanipäivän juhlaan Madetojasaliin.

Kansallista veteraanipäivää vietetään nyt 27. kertaa. Juhlistamme yhdessä vapaata isänmaatamme ja teitä, kunnioitettavat sotaveteraanit. Vietämme veteraanipäivää jälleennäkemisten, kohtaamisten, muisteluiden ja ohjelman siivittämänä – tänä huhtikuisena rauhan päivänä, jolloin vuonna 1945 Lapin sota päättyi raskaiden taistelujen jälkeen. Veteraanijuhlat ympäri Suomen kertovat sotiemme veteraanien arvostuksesta.

Tämän vuoden veteraanipäivän teema on ”Veljeä ei jätetä, nuoria ei unohdeta”. Teema herättää ajatuksia menneestä ja haastaa meidät pohtimaan tulevaa – myös sukupolvien välistä toimintaa. ”Veljeä ei jätetä” – tuo useasti kuultu ja tunnettu toteamus myös muistuttaa meitä siitä, miten tekemisen ohella asenne ratkaisee. Joku kynäniekka on tiivistänyt asenteen merkityksen näin: ”Kyky on se, mitä pystymme tekemään. Motivaatio määrää sen, mitä teemme. Asenne ratkaisee kuinka hyvin teemme sen.”

Itsenäisyyden puolustamisessa, Suomen jälleenrakentamisessa ja hyvinvointiyhteiskuntamme luomisessa, yhteisellä asenteella on ollut keskeinen merkitys. On tarvittu yhteisiä tavoitteita ja sitoutumista, toinen toisesta huolehtimista, uhrautumistakin. Luontevaa yhteisöllisyyttä, kaiken kestävää toveruutta ja uskoa huomiseen, toivoa tulevaan. Tarvitsemme niitä edelleen näinä monella tapaa epävarmoina aikoina.
Yhteisiä tavoitteita, millainen Suomen halutaan olevan vuonna 2030
– jotta ympäri Suomen olisi työtä ja toimeentuloa.

Tämä vuosi on uuden Oulun juhlavuosi. Yhtenä tavoitteena on nostaa esiin nuoret ja nuorten työllistämiseen liittyvät asiat. Oulu on aloittanut Nyt työllistetään! -kampanjan, joka haastaa yhdessä ”nollatoleranssi nuorisotyöttömyydelle” -asenteella löytämään ratkaisuja, jotta nuoret pääsevät töihin. Monella nuorella on perusasiat hyvin, mutta toisaalta aivan liian monella ei ole työtä, edes opettavaista kesätyötä. Oulun kaupunki tarjoaa 1 000 kesätyöharjoittelupaikkaa. Lisäksi kaupunki on jakanut oululaisille 15-17-vuotiaille kesätyösetelin, jonka yritys, yhdistys tai säätiö voi käyttää palkatessaan nuoren kesätöihin kahdeksi viikoksi.

Kuluvalla viikolla Puolustusvoimat avasivat sodista kertovien valokuvien kokoelman internetissä. SA-kuva.fi -sivustolla on julkaistu vuosina 39-45 otettuja valokuvia. Kokoelma sisältää tuhansia kuvia, niin maa-, meri- ja ilmavoimista kuin kotirintamalta. Voisiko tuo digitalisoitu kokoelma toimia foorumina, joka yhdistäisi veteraaneja ja nuoria? Voisivatko nuoret opastaa, kenties vaikka koota kuvia esityksiksi? Tämä mahdollistaisi oululaisille veteraaneille mahdollisuuden tutustua kokoelman kuviin. Samalla ajatukset ja tarinat vaihtuisivat eri sukupolven edustajien kesken, yhteydenpito ja apu voisi laajentua muuhunkin, esimerkiksi ikkunoiden pesuun, siivoamiseen tai kauppa-apuun.

Harvalla nykynuorella on lähipiirissä veteraaneja, joilta voisi kysyä sota-ajasta, saati kuulla tarinoita menneiltä ajoilta. Uskon, että on monia oululaisia nuoria, jotka olisivat valmiita auttamaan veteraaneja. Haaste kuuluukin, onko yhdistyksiä ja yrityksiä, jotka palkkaisivat kaupungin kesätyösetelin tuella nuoria avuksi veteraaneille, niin pienempiin kuin suurempiin asioihin?

Kunnioitetut veteraanit, hyvä juhlayleisö

Näillä muutamilla ajatuksilla toivotan teille omasta ja
Oulun kaupungin puolesta hyvää veteraanipäivää ja juhlaa!

”Veljeä ei jätetä, nuoria ei unohdeta”, sopii asenteeksi ja ohjenuoraksi meille jokaiselle.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare