Puheeni Puolustusvoimain Lippujuhlan vastaanotolla

Arvoisa herra kenraali

kunnioitetut sotiemme veteraanit

ja hyvät kutsuvieraat

On ilo ja kunnia toivottaa Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtajana teidät kaikki niin omasta kuin Oulun kaupungin puolesta tervetulleiksi tänne kaupungintaloomme ja sen upeaan juhlasaliin – yhteen Suomen kauneimmista kaupungintaloista. Oulun kaupunki ja Puolustusvoimat yhteistyössä järjestää tämän juhlavastaanoton Lippujuhlan päivän kunniaksi. Sydämellisesti tervetuloa!

Oululla on ollut kunnia tarjota puitteet ja osaaminen sekä yhteistyökykymme Puolustusvoimain Lippujuhlan käyttöön – edellisen kerran näissä merkeissä kymmenen vuotta sitten.

Millainen on tämän päivän Oulu?

Suomen viidenneksi suurimmassa kaupungissa on reilu 196 000 asukasta. Oulun seudulla asuu, opiskelee, yrittää ja tekee töitä 250 000 asukasta, Suomen – jopa Euroopan, nuorin ja koulutetuin väestö. Kaupunkilaisen keski-ikä on reilu 36 vuotta ja joka kolmas kaupunkilainen on korkeasti koulutettu. Ammattiopistossa, ammattikorkeakoulussa ja kymmenen tiedekunnan yliopistossa opiskelee yhteensä noin 36 500 opiskelijaa. Tämä on ainutlaatuinen ja kattava pohja rakentaa tulevaisuutta ja luoda uutta osaamista.

Oulun vahvuus on korkea osaaminen ja osaajien monipuolisuus. Kaupungissa esimerkiksi on yli 300 kansainvälistä kasvua hakevaa startup -yritystä, jotka työllistävät vajaa 2000 henkilöä. ICT-alan 800 yrityksen joukko uudistuu jatkuvasti – viime vuosina olemme opetelleet puhumaan uudelleen myös Nokiasta – työllistäähän se kaupungissamme yli 2000 osaajaa.

Oulun lentokenttä on Suomen toiseksi suurin, 960 000 eli lähes miljoona matkustajaa viime vuonna. Lentokenttä tarjoaa hyvät toimintaedellytykset myös kansainvälisille lennoille. Tammikuussa Arctic Airlink – Oulun kaupungin, Luulajan kauppakamarin ja Tromssan läänin yhteisyritys – aloitti lennot Tromssa-Luulaja-Oulu, viisi kertaa viikossa. Oulun kaupunki on aiemmin nostanut esiin myös Oulu-Moskova-reitin tarpeellisuutta elinkeinoelämän näkökulmasta.

Oulu on ollut eritahoisten murrosten keskellä useasti. Viime vuosien murrokset, erityisesti elinkeinoelämän murros, on nopeuttanut tarvetta uudistua ja hakea uutta elinvoimaa. Taloudelliset vaikutukset myös kaupungintalouteen ovat merkittäviä, kymmenien miljoonien eurojen menetyksiä pelkästään yhteisöveroissa.

Euroopan taloudessa on tapahtumassa suuri rakenteellinen murros. Me Oulussa uskomme, että katseet kääntyvät vahvemmin pohjoiseen. Kasvua haetaan pohjoisesta. Samalla on tapahtumassa myös geopoliittista uudelleen jakoa, joka vaikuttaa monitahoisesti tulevaisuuden suunnitelmiin, päätöksiin ja varautumisiin.

Pohjoisen luonnonvarat, tulevaisuuden logistiset ratkaisut sekä matkailun ulottuvuudet kääntävät katseita pohjoiseen Skandinaviaan – Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosiin sekä laajemmin arktisille alueille. Pohjois-Euroopassa on tulossa merkittävä määrä isoja investointeja. Investointien yhteisarvoksi on laskettu yli 100 miljardia euroa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Nämä ovat syitä, miksi Oulun kaupunki tekee vahvaa yhteistyötä lähialueen – Norjan, Ruotsin ja Venäjän kanssa.

Terveysteknologioiden ja  -innovaatioiden hyödyntämisen, logistiikkaratkaisujen, kaivoshankkeiden, ydinvoimalan sekä Barentsinmeren öljy- ja kaasulöytöjen uskotaan luovan myös Oulun seudun elinkeinoelämälle, yrityksille ja ihmisille mahdollisuuksia hyödyntää osaamistaan, yrittää ja tehdä töitä. Osaamisemme on digitaalisissa ratkaisuissa, elintarvikkeissa, lähienergiassa ja rakentamisessa – kaikki mitä olemme tottuneet rakentamaan, sopii myös arktisiin olosuhteisiin.

Onnistuakseen kaikki nämä tarvitsevat yhteistä tahtotilaa ja kykyä tehdä yhteistyötä laajasti, sitoutumista toimijoiden, kaupunkien ja valtioiden välillä. Tässä on merkittävä rooli myös maamme Puolustusvoimilla. Siitä kertoo ”Puolustusvoimat – valmiutta ja puolustuskykyä koko Suomessa”.

Puolustusvoimat on ollut merkittävä yhteistyökumppani oululaisille yrityksille ja toimijoille pitkältä ajalta – vuosikymmenten takaa. Toivottavasti se tulee olemaan sitä jatkossakin. Uskomme, että oululaisella osaamisella on annettavaa niin asenteessa, taistelutahdossa ja kyvyssä ratkaista ongelmia kuin esimerkiksi langattoman teknologian ja radiotekniikan puolella. Annettavaa on niin puolustusvoimille kuin laajemminkin kansainvälisesti tiedon siirtomenetelmiin.

Tiedämme, ettei sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen, puolustamiseen ole enää pitkään aikaa riittänyt että ”rautaa on rajalla” – osaamista on oltava teknologioissa, viestinnässä – jotta olemme muita edellä ja ajan hermoilla.

Oulussa ja meidän maakunnassa nuoria riittää. 2009 Oulun kaupunki, priimusmoottorina silloinen kaupunginhallituksen pj. Tuija Pohjola huomasi nuorten miesten kunnon heikenneen ja ryhtyi toimeen. ODL Liikuntaklinikka, Oulun yliopisto yhteistyössä Oulun kaupungin, Virpiniemen liikuntaopiston ja hyvinvointiteknologiayritysten kanssa kehittivät toimintamallin – tuunaa MOPO. SIllä on edistetty viime vuosina tuhansien kutsuntaikäisten nuorten miesten kuntoa, liikuntatottumuksia, elämän hallintaa. Tärkein yhteistyötaho on tässä Puolustusvoimat, jotka ovat mm. Vk. kutsuntalautakunnan kanssa olleet tutustumassa hankkeen tuloksiin Oulussa ja jalkauttaneet toimintatapaa kaikkien kutsuntaikäisten hyväksi. P-P aluetoimisto palkitsi MOPO-hankkeen toimijat tasan viime vuonna reserviläisten ylentämistilaisuudessa.

Oulussa ja Kajaanissa sekä maakunnissamme on monipuolisena voimavarana aktiivinen ja laaja reserviläisjoukko.  Kiitos tässä yhteydessä Oulun kaupungin puolesta myös kaikille maanpuolustus- ja reserviläistyötä tekeville. Pohjois-Pohjanmaan Reserviupseeripiirin puheenjohtaja Sampo Puoskari on tästä yhtenä esimerkkinä yhdistänyt työnsä ja harrastuneisuutensa – ja kerännyt Varuskuntakaupunki Oulu pienoisnäyttelyn – joka avautui myös tänään 4.6. Pohjois-Pohjanmaan museossa.

Meillä on resursseja, rahaa ja panostuksia hyvinvointiyhteiskunnassamme käytössä toisaalta niukasti ja toisaalta ehkä enemmän kuin koskaan ennen. Miten pystymme yhdessä asettamaan sellaisia tavoitteita, yhteisiä päämääriä, jokaista koskettavia pieniä ja suuria unelmia, joilla me saamme  jokaisen ynmmärtäämään oman paikkansa, merkityksensä, tehtävänsä ja jokaisen tarpeellisuuden. Ihan jokaista tarvitaan – jotta saamme Suomen uudelle kasvun uralle.

Näillä sanoilla tervehdin teitä arvon kutsuvieraat Oulun kaupungin puolesta.

Toivotan jokaiselle Oulun arvojen mukaisesti ROHKEUTTA, REILUUTTA JA VASTUULLISUUTTA

sekä hyvää alkanutta kesää!

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare