Yle: Talvitie ja Sarkkinen jättävät johtopaikkansa Oulun politiikassa

Lue Ylen sivuilta: http://yle.fi/uutiset/talvitie_ja_sarkkinen_jattavat_johtopaikkansa_oulun_politiikassa/7944003

Eduskuntavaalien tulos tuo muutoksia myös Oulun kunnallispolitiikkaan. Sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja että yhdyskunta- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja jättävät paikkansa.

Oulun valtuustossa olevat kauden 2015-2019 kansanedustajat
Oulun kaupunginvaltuuston uudet kansanedustajat kukitettiin huhtikuun kokouksessa heti vaalien jälkeen. Vas. Mari-Leena Talvitie (kok.), Mirja Vehkaperä (kesk.), Hanna Sarkkinen (vas.), Tytti Tuppurainen (sd.), Ville Vähämäki (ps.) ja Olli Immonen (ps.). Taustalla Oulun valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Raimo Järvenpää (sd.) Kuva: Timo Sipola / Yle

Kansanedustajiksi valitut keskeiset oululaiset kunnallispoliittiset vaikuttajat Hanna Sarkkinen (vas.) ja Mari-Leena Talvitie (kok.) jättävät johtopaikkansa Oulun luottamushenkilöhallinnossa.

Molemmille paikoille on varmasti kiinnostusta vasemmistoliiton ja kokoomuksen valtuutettujen joukossa.

”Pyydän eroa kesäkuun kokouksessa”

– On aina miettittävä, että mitä tehtäviä pystyy hoitamaan samanaikaisesti ja näen, että pohjoisesta kansanedustajan työ ja merkittävän luottamustehtävän hoitaminen on haastavaa. Siksi tulen pyytämään eroa kesäkuun valtuustossa. Vielä ei ole tiedossa kuka kokoomuksesta nousee valtuuston johtoon, kertoo Mari-Leena Talvitie.

Talvitie on myös kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja.

– Talvitien seuraaja Oulun kaupunginvaltuuston johtoon valitaan järjestyksessä. Kaupungin kunnallispolitiikan ykköspaikalle kiinnostusta riittää. Paikka ei jää täyttämättä, kuvaa  kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Juha Hänninen asian etenemistä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja vuosipalkkio on 6 000 euroa. Lisäksi hän saa esimerkiksi valtuuston kokouksista korkeampaa palkkiota kuin rivivaltuutetut. Talvitie kuitenkin luonnehtii tehtävää käytännössä puolipäivätyöksi.

”Jätin jo eroanomukseni”

Yhdyskunta- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Hanna Sarkkinen on vielä nopeampi käänteissään.

– Jätin eroanomukseni maanantaina. Se myönnetään valtuuston toukokuun kokouksessa ja siihen saakka olen tehtävästä palkattomalla lomalla, sanoo Hanna Sarkkinen.

Sarkkinen on myös vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheejohtaja.

Vasemmistoliiton ryhmä on asiasta jo keskustellut ja kunnallisjärjestössä seuraajan valinta on esillä viikonvaihteessa.

Moni muukin yritti mutta ei päässyt

Yhdyskunta- ja ympäristölautakunnan osa-aikaiselle puheenjohtajalle maksetaan noin 3 000 euron kuukausipalkkaa. Palkkio on sidottu kaupunginjohtajan palkkatasoon ja on 25 prosenttia siitä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen (kesk.) saa 50 prosenttia kaupunginjohtajan palkasta eli noin 6 000 euroa, sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Matias Ojalehto (kesk.) 3 000 euroa kuussa samoin kuin hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Pirjo Sirviö (sd.).

Kaikki kolme olivat ehdolla eduskuntavaaleissa mutta eivät tuleet valituksi.

Oulun valtuustossa oli edellisessä eduskunnassa seitsemän kansanedustajaa. Heistä Satu Haapanen (vihr.) ja Martti Korhonen (vas.) eivät asettuneet enää ehdolle.

Yhden kauden eduskunnassa istunut Risto Kalliorinne (vas.) jäi nyt ensimmäiselle varasijalle, kun vasemmistoliitto menetti kolmannen paikkansa Oulun vaalipiirissä.

Vanhoista oululaiskansanedustajista eduskunnassa jatkavat Olli Immonen (ps.), Tytti Tuppurainen (sd.), Mirja Vehkaperä (kesk.) ja Ville Vähämäki (ps.).

Uusina tulivat nyt valituksi Sarkkinen ja Talvitie, jotka nyt sen vuoksi jättävät avainpaikkansa oululaisessa politiikassa, mutta säilyvät rivivaltuutettuina jatkossakin.

Kaikkien edellämainittujen lisäksi 18 muutakin oululaista valtuutettua pyrki eduskuntaan tämänkertaisissa vaaleissa.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare