Osataanko Oulussa pyöräillä – talvellakin?

Lue Oulu-lehden sivuilta: http://www.oululehti.fi/edoris?tem=ou_lsearchart&search_iddoc=5584685 

Oulu on saanut vuosien saatossa kiitosta erityisesti kevyenliikenteen väylistä. Niitä on kaupungissa lähes 600 km. Sillä määrällä irtoaa asukaslukuun suhteutettuna maan kärkisija.

Oulun keskustaan saapuu päivittäin noin 15 000 pyöräilijää opiskelemaan, asioille tai töihin (2010). Autoistuminen ei ole katkaissut pyöräilyn perinnettä – ihan vielä. Jotta voimme edistää ja tukea pyöräilyä, perusolosuhteet on oltava kunnossa. On panostettava sujuvaan liikenteeseen – pyörätaskuihin, opasteisiin, valaistukseen ja parkkeihin.

Missä ovat uuden sukupolven suunnittelijat, jotka käyttävät näkökulmana myös muita kuin ”tervettä, keski-ikäistä miestä”? Toivottavasti Oulussa.

Liikennesuunnitteluun tarvitaan käyttäjälähtöistä näkökulmaa. Kivisydän ja keskustan kehityshankkeet ovat oiva ja mainio aika suunnitella, miten saamme keskustassa kulkemisesta sujuvaa ja turvallista – ja miten erilaiset kulkijat huomioidaan. Oululaisten sitouttamiseksi ja suunnittelun tueksi tarvitsemme kansalaisaktiivisuutta ja käyttäjien palautetta.

Vuonna 2009 tehty laaja Oulun seudun liikennetutkimus (2010) osoitti, että yhdyskuntarakenne ja arkiset liikkumisen tarpeet ovat lisänneet henkilöauton käyttöä. Yhä useampi käyttää pääkulkutapanaan henkilöautoa – omasta halustaan tai pakotettuna.

Jalankululla ja pyöräilyllä on vankka asema arkiliikunnassa, sillä noin 40 % päivittäisistä matkoista tehdään jalan tai pyörällä. Kun vertaa tilannetta parikymmentä vuotta (v.1989) taaksepäin, joukkoliikenteen osuus on pysynyt samana, jalankulkijoita on suhteessa enemmän, mutta pyöräilyn osuudesta osa on siirtynyt henkilöautoliikenteeseen.

Millaisia kokemuksia sinulla on talvipyöräilystä? Jopa joka kolmas oululainen pyöräilee myös talvella.

Tekninen lautakunta käsitteli marraskuussa ”Oulu, maailman paras talvipyöräilykaupunki”- toimintasuunnitelmaa tuleville vuosille. Tavoitteena on luoda talvipyöräilystä energiatehokas liikkumisen muoto, jossa yhdistyy oululainen osaaminen ja innovatiivisuus. Milloin keskustaan tulee katettuja pyöräparkkeja, johon pyörän saa kätevästi parkkeerattua 30 asteen pakkasessa? Entä miten istuinosan voisi lämmittää ekologisesti?

Olen tottunut pyöräilemään sinne tänne keskustan alueella. Perheen kanssa pyöräilen Raksilaan. Vilkkaimpanakin lauantai-aamuna kauramopoille on hyvät parkkitilat uimahallin vieressä.

Joidenkin liikuntatilojen edustalla on vielä parannettavaa. Mennessämme katsomaan kummitytön taitoluistelua huomasimme, että liikkuvat nuoret joutuivat kaatamaan polkupyöränsä nurmikolle. Parkkitilojen puutteesta huolimatta osa liikkuu treeneihin ja katsomoon muuten kuin autolla – jopa talvella.

Pyöräily on hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Yhteisten varojen niukkuudessa on kuntien investoitava asioihin, jotka tukevat kaiken ikäisten luontaista liikkumista ja hyvinvointia.

Turvallista pyöräilytalvea!

Mari-Leena Talvitie

Pyöräilevä kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kok)

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare