Pohjoiseen uutta tekemisen meininkiä

Helteisestä heinäkuusta ja auringonpaisteesta huolimatta Oulun, kuten muutamien muiden paikkakuntien, ylle lipui kesällä yllättävän tummia pilviä.
Tilanteen synkistelyn sijaan on aika analysoida vahvuuksiamme ja keskittyä siihen, millä keinoilla tummat pilvet saadaan väistymään. Huomiseen vaikuttaminen kun on huomattavasti helpompaa kuin eiliseen.
Kesällä Oulun työttömyysaste nousi 17,5 prosenttiin  ja työllistämisen toimenpiteissä oli noin 5 000 henkilöä.
Kuntien rahoitusvastuu työmarkkinatukea saavien osalta on laajenemassa ensi vuoden alusta. Pelkästään se toisi Oulun kaupungille lähes kymmenen miljoonan euron lisäkustannuksen – puhumattakaan irtisanomisaallon inhimillisistä vaikutuksista ja verotulojen laskusta.
Nämä seikat ovat herättäneet esityksen, saisiko Oulu käyttöönsä uusia työkaluja nostaa työllisyyttä ja luoda työpaikkoja.

Koko Suomi, mutta aivan erityisesti Oulun seutu, tarvitsee toimia, jotka ylläpitävät talouden toimeliaisuutta ja vientiä, unohtamatta erityisesti elintarvike- ja energiasektorin omavaraisuutta.
Oulun kaupunki hakee toimenpiteitä, jotka edistävät seudun kilpailukykyä ja liikenne- ja logistiikkaratkaisuja, monialaisen osaamisen tuotteistamista ja kansainvälistä kaupantekoa sekä hyödyntävät ICT-alan osaamista.
Tavoitteena on uudistaa oululaista osaamista, panostaa pk-yrityksiin ja vientiin sekä löytää kotimaisia ja kansainvälisiä kumppaneita, kilpailijoiden sijaan.
Kunnissa ja valtakunnan tasolla on etsittävä ratkaisuja, jotka poistavat riskinoton eli yrittäjyyden esteitä, vähentävät turhaa byrokratiaa ja julkisen hallinnon kuluja sekä uudistavat palvelumuotoja. Ennen kaikkea tarvitsemme tahtoa ja uskoa toimia yli perinteisten rajapintojen, myös alhaalta ylöspäin – rohkeasti, asiakaslähtöisesti ja kokonaistaloudellisesti. Huomioiden samalla jokaisen osallistumisen ja vastuun merkityksen.

Miten pohjoinen tekemisen meininki ja edelläkävijyyden henki sitten valjastetaan yhteisiin talkoisiin?
Miten sekoitamme nuoren ja vanhemman polven innovaatioita ja työkaluja?
Tavoitteena on aikaansaada sellaisia pohjoisen tuulia, jotka pyörivät ja toimivat perinteisten yhteistyökanavien rinnalla, jopa hieman myrskyten.
Pohjoisen innovaatiokyky, tarmo ja ongelmanratkaisutaidot hioituvat, kunhan jalostamme ideoita ja ajatuksia teoiksi. Yksi innovaatiofoorumi rohkeille ideoille on Ilmakitaran MM-kisapäivänä 29.8. järjestettävä Northern Glow – Pohjoinen bisnes kasvattaa voittajia. Foorumiin on jokainen tervetullut – kun vaan muistaa ilmoittautua.

MARI-LEENA TALVITIE (KOK.), KAUPUNGINVALTUUSTON PUHEENJOHTAJA

 

Julkaistu Forum24:ssa 13.8.2014

http://www.forum24.fi/sivut/artikkeli/482/Pohjoiseen-uutta-tekemisen-meininki

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare