”Pohjoisesta ohjelmasta” hyvinvointia Oulun seudulle”

Oulun kaupunki, BusinessOulu käynnisti viime vuonna ”Pohjoisen ohjelman”. Se auttaa ja parantaa Pohjois-Suomen ja -Norjan yhteistyötä, viennin ja investointien, koulutuksen ja tutkimuksen, työssäkäynnin, niin kulttuuri- ja tapahtumamatkailun kuin turismin ja kaupan toimintaedellytyksiä. Uskomme, että Tromssan, Finnmarkin ja Nordlandin alueella on kysyntää osaamisalueilla, joilla meillä on vapaata työvoimaa, toimijoita, yrityksiä ja korkeatasoista osaamista.

Kansainvälinen Arctic Frontiers- tapahtuma kokosi viime viikolla arktisen alueen toimijoita ja median edustajia Tromssaan. Alkuviikosta oli valtioiden, kuntien ja elinkeinoelämän sekä loppuviikosta tieteen, tutkimuksen ja korkeakoulujen toimijoita. Tiistain avasi Norjan PM Solberg, Grönlannin PM Hammond ja Suomen UM Tuomioja. Näiden puheiden jälkeen oli Suomi-talo-toiminnan avajaiset.

Tromssan Suomi-talo on osa BusinessOulun ”Pohjoista ohjelmaa”. Yhteinen palvelupiste toimii yritysten tukikohtana, ovien avaajana, Pohjois-Suomen markkinointikanavana ja yhteistyön areenana. Toivottavaa on, että PM Kataisen ”suojeluksessa” edennyt Suomi-talo-idea saa tukea siten, että valtio osoittaa ripeästi Suomi-talon toimintaan resursseja ja verkostoja.

Tromssassa julistettiin myös Oulun ”Jobbe i Norge” -kampanjan. Sen tavoitteena on saada Tromssan alueen työnantajat ja Oulun alueen työnhakijat kohtaamaan, esimerkiksi nuorten kesätöiden puitteissa. Työmahdollisuuksia esitellään maaliskuussa ”Jobbmessa 2014” -tapahtumassa. Totesimme Oulun kauppakamarin toimitusjohtajan Jaakko Okkosen kanssa, että oululaisten ja Tromssassa asuvien suomalaisten yhteydenpitoon on tilausta. Tarvitaan kanavia välittömään yhteydenpitoon, tiedon ja neuvojen vaihtoon. Esimerkiksi kun kesätöihin lähtevä nuori etsii lyhytaikaista majoitusta, miten sen voisi löytää vaikka tromssalaisesta perheestä.

Olin yhteydessä Suomi-Seura Osloon, josta tuli vinkki Tromssan ruijansuomalaisesta yhdistyksestä (Norsk-finsk-forening-i-Tromsø). Yhdistys toimii aktiivisesti Tromssassa ja sen sosiaalisen median (facebook-)ryhmä on avoin kaikille kiinnostuneille. Yhdistyksessä toimii myös oululaisia. Kannustan ainakin kesätöistä kiinnostuneita tutustumaan ”Jobb i Norge”-kampanjaan ja ottamaan yhteyttä yhdistykseen, tai allekirjoittaneeseen.

Miksi kaupunki, BusinessOulu panostaa ”Pohjoisen ohjelmaan”? Sen kautta voimme ”kotiuttaa” vientieuroja pyörimään Oulun seudun talousrattaisiin -erityisesti monipuoliselle palvelusektorille. Siten voimme luoda ja ylläpitää työpaikkoja, palveluja ja hyvinvontia Oulun seudulle.

Mari-Leena Talvitie Kaupunginvaltuuston pj. (kok)

Julkaistu Oulu-lehdessä: http://www.oululehti.fi/kolumnit/pohjoisesta_ohjelmasta_hyvinvointia_oulun_seudulle_6756329.html

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare