Suomi 2025 – yhdessä rakennettu?

Julkaistu Forum24:ssa 21.5.2015

http://www.forum24.fi/sivut/artikkeli/6587/Suomi-2025–yhdess-rakennettu

 

Kuluvan kevään aikana Oulu ja Oulun seudun osaajat ovat saaneet monipuolisesti valtakunnan huomiota. Oululainen Rosa-Maria Ryyti voitti tämän vuoden Miss Suomi -kisan. Oulun vaalipiiristä valittiin eduskuntaan koko maan äänikuningas, tuleva pääministeri Juha Sipilä. Ei kahta ilman kolmatta eli näiden jatkoksi Puolen Suomen Kärpät kruunasivat valkean kevään, voittivat Suomen mestaruuden ja toivat ”pojan kotiin”.

Huhtikuussa käydyissä eduskuntavaaleissa Oulun vaalipiiristä valittiin 18 kansanedustajaa. Kun kyseessä on välittömät vaalit, valta vaihtui välittömästi ja oikeuskansleri tarkasti meidän jokaisen valtakirjan jo 27. huhtikuuta. Saimme kansalta – ihan käytännössäkin – valtakirjan toimia kansanedustajana.
Valtiopäivien avajaisjuhlallisuuksien jälkeen olemme saaneet koulutusta, ohjausta ja opetusta niin täysistunto-, valiokunta- kuin käytännön asioissa. Omalta osaltani helpotusta on tuonut se, että peruskorjausjärjestelyistä huolimatta eduskunta on talona tuttu aiemmalta, lähes kymmenen vuoden avustaja-ajalta.

Kokoomus nosti eduskuntavaaleissa ja puolueen strategisessa hallitusohjelmassa keskiöön työn sekä tarpeen uudistaa työn tekemiseen ja teettämiseen liittyviä tekijöitä. Suomi voi menestyä panostamalla osaamiseen, työhön ja yrittäjyyteen. Tulevaisuuden palvelut ja lasten hyvinvointi rahoitetaan yksityisen sektorin työpaikoilla. Olemme nähneet, ettei Suomen hyvinvoinnin pilarit ole kestävällä pohjalla. Ainoa tie kestävään tulevaisuuteen on tehdä päätöksiä, jotka lisäävät työtä Suomessa.
Hallitustunnustelija Sipilä teki laajan, osin yksityiskohtaisen ja avoimen hallituskysymyksien kierroksen seitsemälle eduskuntaryhmälle sekä työmarkkinajärjestöille. Lähes kaikki eduskuntaryhmät julkaisivat vastaukset, joiden pohjalta hallituspohjaksi muotoutui kolmen suurimman – Keskustan, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen – trio.
Eduskuntavaalituloksen vahvistamisesta on kulunut alle kuukausi. Hihat on kääritty ja ryhdytty keräämään työkaluja, jotka lisäävät työtä ja työpaikkoja. Hallitusta muodostetaan uudella tavalla. Suunta on pois paperinmakuisista, satasivuisista ohjelmista ja kaikenkattavista tiivistelmistä. Keskiössä on oltava kansalainen, uudet tavat toimia ja kyky nähdä hallituskautta pidemmälle.
Aika näyttää, onko uusi tapa vaikuttavampi. Ja millainen Suomi – niin hallitus, eduskunta, yrittäjät, työntekijät, toimijat, seniorit kuin opiskelijat – tavoitteita ryhtyy toteuttamaan.

 

MARI-LEENA TALVITIE. KANSANEDUSTAJA, PUOLUEVALTUUSTON PUHEENJOHTAJA, KOK.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare