Huomisen hyvinvointi rakennetaan tänään

(Julkaistu Kalevan Eduskunnasta-palstalla 2.2.2022, Kalevan tilaajille luettavissa: https://www.kaleva.fi/huomisen-hyvinvointi-rakennetaan-tanaan/4300072)

 

Vuoden 2022 valtiopäivät käynnistyvät jännittyneen maailmanpoliittisen tilanteen ja ryöpsähtäneen koronatilanteen keskellä sekä aluevaalien jälkeen. Äänestitkö sinä aluevaaleissa? Pohjois-Pohjanmaan äänestysprosentti oli 48,1 ja valtakunnallisesti se jäi vielä alhaisemmaksi ollen 47,5. Viime kesän kuntavaaleissa se oli 55,1 prosenttia.

 

Vertailun vuoksi palautetaan mieleen edelliset eduskunta- ja presidentinvaalit, joissa äänestettiin aktiivisesti. Suomessa asuvien kansalaisten osalta äänestysprosentti oli eduskuntavaaleissa 72,1 ja presidentinvaaleissa 69,9.

 

Moni kysyi vaalien alla, mistä aluevaaleissa äänestetään. Vastasin, että kyse on meille kaikille tärkeistä sosiaali- ja terveys- sekä pelastuspalveluista. Samaten moni kysyi, miksi olen kansanedustajana ehdolla. Pohdin ehdokkuutta syksyllä perusteellisesti. Mitä annettavaa perheenäidillä, pitkän linjan kuntapäättäjällä ja kansanedustajalla, ympäristötekniikan diplomi-insinöörillä on, kun rakennetaan hyvinvointialuetta? Mihin tahdon ja voin laittaa aikaa?

 

Oulun budjetista noin 60 prosenttia siirtyy uudelle hyvinvointialueelle. Samoin on muissakin kunnissa. Haluan tarjota hyvinvointialueelle kokemukseni uuden Oulun rakentamisesta, ymmärryksen teknologioiden, tutkimuksen ja monituottajuuden merkityksestä sekä valtakunnalliset verkostot.

 

Kun rakensimme uutta Oulua, Suomen suurinta kuntayhdistymistä, toimin Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja yhdistymishallituksen jäsenenä. Kokemukset luottamuksen rakentamisesta, asiakaslähtöisistä palveluista, ihmisten mukaan kutsumisesta saivat lähtemään ehdolle. Samalla päätin, että jostain on myös luovuttava. Siksi en tavoittele jatkokautta kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana vuoden 2022 valtiopäiville.

 

Hyvinvointialueen uusi valtuusto aloitti jo viime viikolla asioihin perehtymisen. Etäyhteyksin järjestetyssä seminaarissa saimme monipuolista tietoa valmistelusta ja tulevista linjaustarpeista. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen odotustila on päättymässä.

 

Asiakaslähtöisten, oikea-aikaisten ja vaikuttavien palveluiden, toimivien hoitoketjujen ja hyvän johtamisen ohella on tärkeää vahvistaa alueen ihmisten osallistumista. Se onnistuu lisäämällä avoimuutta, mahdollisuutta osallistua keskusteluun ja vaikuttaa päätöksentekoon. Itse odotan, että saan yhteydenottoja alueemme ihmisiltä, mikä toimii ja mitä pitää parantaa. Uusi aluehallitus tulee asettamaan nuorten vaikuttajaryhmän sekä vanhus- ja vammaisneuvostot. Käytössä on myös aloiteoikeus hyvinvointialueen toimintaa koskevissa asioissa. Selvää on se, että huomisen hyvinvointi rakennetaan yhdessä!

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare