Verkkouutiset: Koodarikoulutus vastaa osaajapulaan

Julkaistu verkkouutiset.fi:ssä. Lue verkossa: https://www.verkkouutiset.fi/koodarikoulutus-vastaa-osaajapulaan/ 

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on myöntänyt 19 miljoonan euron avustukset korkeakouluille koodaripulan helpottamiseksi.

Avustussummalla voidaan saada yli 10 000 uutta osaajaa informaatio- ja viestintäteknologioiden aloille.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mari-Leena Talvitie iloitsee tekniikan alan koulutuksen edistysaskeleista. Korkeakoulut toimivat laajalti yhteistyössä ja pystyvät siten tarjoamaan joustavia ja tutkintoa suppeampia opintokokonaisuuksia.

– Kun Suomen talous ja työllisyys ovat kasvaneet, on osaajapula ollut arkipäivää kymmenissä yrityksissä ja useilla alueella. Takana ovat ne vuodet, jolloin esimerkiksi meillä Oulussa oli satoja ohjelmistoalan osaajia, koodareita vapaana. Viime vuodet viesti alan yrityksistä on ollut tyystin toinen. Moni yritys palkkaisi kymmeniä, jopa satoja ICT-osaajia lähivuosina, sanoo Talvitie.

– Yliopistojen FiTech-yhteistyö on uudenlaista, toivottua kumppanuutta. Se tarjoaa yli 300 professorin ja 40 koulutusohjelman osaamista. Uusi rahoitus luo uuden väylän tietotekniikan yleisten opintojen sivuainekokonaisuuksiin. Myös ICT-alan ammattilaiset voivat koulutuksen kautta päivittää osaamistaan, hän toteaa.

FiTech-verkosto toimii kattavasti koko maassa. Mukana ovat Oulun yliopisto, Åbo Akademi, Vaasan yliopisto, Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT, Tampereen teknillinen yliopisto, Turun yliopisto ja Aalto-yliopisto.

– Tulevaisuus tekniikan, kuten muillakin aloilla, on jatkuvaa oppimista ja osaamisen päivittämistä. Miten Suomi pärjää ja pysyy kansainvälisesti huipulla, riippuu siitä, miten ihmiset voivat päivittää omaa osaamistaan. Moni tarvitsee korkeakouluopintoja, mutta selkeästi tutkintoa suppeampia osia. Tällaisten osakokonaisuuksien suorittamisesta on tehtävä nykyistä joustavampaa. Vastaavien rahoituksien kautta osaajapulaan pystytään vastamaan täsmällisesti ja ketterästi, Talvitie sanoo.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare