Poliisi tar­vit­see työ­rau­han, ei sääs­tö­esi­tyk­siä

(Julkaistu Kalevassa 30.8.2021)

Eduskunnassa on pitkään ollut yksimielisyys siitä, että sisäinen turvallisuus tarvitsee enemmän resursseja ja pitkäjänteisyyttä. Eduskuntapuolueet tekivät viime eduskuntavaalien alla turvallisuuslupauksen, jossa poliisien määrä nostetaan Suomessa 7 850 poliisiin.

Siksi valtiovarainministeri Saarikon esittämä talousarvioesitys, jossa poliisilta puuttuu jo ensi vuodelta noin 35–40 miljoonaa toiminnan nykytason ylläpitääkseen, on vastoin kaikkea yhdessä sovittua.

Marinin hallitusohjelmassa poliisien henkilövuositavoite ei yllä edes turvallisuuslupauksen tasolle, vaan on 7 500 poliisia ja nyt rahoitus siihenkin puuttuu. Tämä vakava ristiriita on ollut hallituksen tiedossa.

Eduskunnan hallintovaliokunnassa olemme yksimielisesti vaatineet syksystä 2019 lähtien, että hallitus korjaa eli nostaa poliisitoiminnan budjettikehystä.

Iso rahoitusvaje tarkoittaisi välittömästi poliisille rajuja henkilöstövähennyksiä. Henkilöstömenojen osuus poliisissa on 70 prosenttia. Muualta on mahdotonta säästää miljoonia euroja, sillä toimitilojen vuokrasopimukset ovat pitkiä, kalustoa tarvitaan eikä suojavälineistä voi tinkiä.

Henkilöstövähennykset näkyisivät väistämättä ihmisten arjen turvallisuudessa. Tätä kokoomus ei aio hyväksyä.

Mikäli hallituksen esitys ei syksyn aikana muutu, se tarkoittaisi pahimmillaan poliisissa laskua jopa alle 7 050 henkilötyövuoden tasolle. Tämän totesimme hallintovaliokunnassa kesäkuussa, kun kokosimme tilannearvion julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2021–2025.

Oulun poliisilaitoksen apulaispäällikkö Arto Karnarannan mukaan (Kaleva 13.8.) viime vuosina kehitys on ollut suotuisampaa ja poliisien määrää on jopa pystytty kasvattamaan sekä toimintaa kehittämään myönteisempään suuntaan, esimerkiksi harva-alueilla poliisin näkyvyyttä on aidosti pystytty kasvattamaan.

Viime kaudella lisäsimmekin Sipilän hallituksessa kokoomuslaisten sisäministerien johdolla poliisikoulutuksen aloituspaikkoja sekä poliisien määrärahoja ja resursseja.

Yhteiskuntamme turvallisuuden kivijalka koostuu monesta tekijästä, joista yksi on poliisien resurssit. Hallituksen ja sisäministeri Ohisalon tarvitsee vain toteuttaa yhdessä sovittu tavoite poliisien määrän nostamisesta ja osoittaa poliisille siihen tarvittavat resurssit.

Oulun poliisilaitoksen turvallisuustoimijat ovat työskennelleet liian pitkään myös kohtuuttomien sisäilmaongelmien sekä lukuisten väistötilojen keskellä. He, kuten koko Suomen poliisikenttä, tarvitsevat nyt työrauhan keskittyä meidän kaikkien arjen turvaamiseen, eikä sopeutustoimien suunnitteluun.

Mari-Leena Talvitie

Oululainen kansanedustaja, hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja (kok)

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare