Onnittelupuhe menestyneiden urheilijoiden palkitsemistilaisuudessa 11.3.2015 Oulun kaupungintalolla

Arvoisat palkitut,

hyvät juhlavieraat

On palkitsemisen ja juhlan aika. Olette tehneet viime vuonna eteen töitä ja tietenkin parhain palkinto on se hyvä sijoitus tai voitto, minkä olette saavuttaneet. Omasta ja Oulun kaupungin puolesta minulla on ilo ja kunnia onnitella ja huomioida teidät siitä saavuttamastanne menestyksestä. Samalla Oulun kaupunki haluaa kiittää siitä, että olette halunneet edustaa jotakuta meidän noin 200 oululaisesta urheiluseurasta. Olette näin myös omalta osaltanne kehittämässä meidän rakasta kotikaupunkiamme. Tällä tilaisuudella Oulun kaupunki osoittaa arvostustaan teitä, menestyneitä urheilijoita, kohtaan.

Tasa-arvoista liikuntakulttuuria edistävä palkinto jaetaan puolestaan tänä vuonna kahdeksatta kertaa. Näitä kahta juhlaa on vietetty vuodesta 2011 alkaen samaan aikaan samassa tilaisuudessa ja onnittelut äsken palkinnon saaneille Oulun Judokerholle ja Oulun Frisbeeseuralle.

Menestystä viime vuonna on tullut niin MM-, EM- kuin kansallisellakin tasolla. Palkittavien ja huomioitavien edustama lajikirjo on laaja, sillä edustettuna on yli 20 eri lajia. Palkittavien suuri ikäjakauma puolestaan kertoo sen, etteivät urheilu ja menestyminen ole iästä kiinni.

Oulun kaupunki arvostaa teidän menestyksestänne. Jokainen, joka liikkuu tai urheilee tai on seurannut sitä toimintaa  läheltä, tai tavoittelee jotain muuta isoa päämäärää – tietää, että menestyminen vaatii työtä, hyvää henkeä ja olosuhteita, perheen ja läheisten tukea. Joskus vuodatetaan hikeä ja joskus kyyneleitäkin, niin pettymyksen kuin ilon tunteita. Niinhän se on muutenkin elämässä, on ala- ja ylämäkiä – ja välillä ei tiedä, kumpi on parempi.

Kaupunkien välisessä vertailussa on viime aikoina huomioitu vireä ja monipuolinen liikunta-, urheilu- ja kulttuurielämä. Ne kun ovat asuinpaikan valintaan vaikuttavia vetovoimatekijöitä. Teidän saavuttaman menestyksen myötä on Oulun mielletään niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla urheilu- ja liikuntakaupungiksi, josta ponnistaa teidän lajillenne ja maailmalle osaamista, tahtoa tehdä asioita paremmin, toimia edellekävijänä ja menestyä.

Tiedämme, ettei menestyminen ole tullut tyhjästä. Olette tehneet ankarasti töitä. Tähän on tarvittu lujaa tahtoa ja  lukematon määrä harjoittelutunteja. Lainaan tähän entisen pääministerin Jyrki Kataisen sanontaa – vain sanakirjassa menestys tulee ennen työtä. Tekämänne työ on tuottanut ansaittua tulosta ja tästä lämpimät onnittelut Oulun kaupungin puolesta!

Tällä hetkellä Oulussa on siis noin kaksisataa urheiluseuraa, jotka ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita kaupungille.  Oulussa toimii seurojen edustajista koostuva Seuraneuvottelukunta. Seurojen ja kaupungin välistä vuoropuhelua käydään ja sitä tarvitaan, mm. liikunta- ja urheilupaikkojen vuoroista, Oulussa järjestettävistä urheilukilpailuista sekä liikuntatapahtumista. Käynnissä on parhaillaan selvitys, joka tehdään yhdessä kaupungin ja  Seuraneuvottelukunnan kanssa – liittyen liikunta- ja urheilupaikkojen käyttöön ja siihen liittyvään maksuttomuuteen. Oulu on lasten ja nuorten kaupunki. Oululaisen keski-ikä on 36,6 vuott, mikä on harvinaista koko Euroopan tasolla. Kaupunki tukee lasten ja nuorten liikuntaa esimerkiksi siten, että alle 18-vuotiaiden ryhmien liikuntapaikkojen käyttö seurojen ja ryhmien kautta on maksutonta.Tämä on vuositasolla noin 1,2 miljoonan euron avustus, jota ei siis kerätä vuoromaksuina seuroilta eikä urheilevien lasten vanhemmilta.

Seuroille myönnetään erilaisia avustuksia ja seurat ovat olleet asiantuntijoina mukana uusien liikuntapaikkojen suunnittelussa. Kaikessa tässä tärkeintä meille on, että kaikille oululaisille löytyy monipuoliset mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen. Jokaisesta meistä ei tule mitalisteja mutta jokaiselle on hyvä olla mahdollisuus liikkumiseen. Hyvänä esimerkkinä oli viime elokuussa ensimmäistä kertaa järjestetty Koko Oulu askeltaa – kampanja.  Kahden viikon aikana oululaiset kirjauttivat kävelemänsä kilometrit ja siten kiersimme kolme ja puoli kertaa maailman ympäri, ystävyyskaupunkien kautta. Lähetimme haasteen kaikille kuusikkokaupungeille, jotta monet muutkin lähtevät toteuttamaan samanlaista kampanjaa. Tavoitteena tuleekin olla, että kun Suomi juhlii parin vuoden päästä itsenäisyyden 100-vuotistaivalta, koko Suomi askeltaa vuoden kesällä 2017.

Kaupungit ja urheiluseurat, te urheilijat ja me toimijat voimme olla uudelle aktiiviliikkujalle kannustajana.

Tähän työhön yhteisen hyvän puolesta kutsun meitä kaikkia!

 

Oulun kaupungin puolesta onnittelen teitä kaikkia menestyneitä ja palkittuja!

Nostetaan malja teidän menestykselle, urheilulle ja tasa-arvoiselle liikunnalle!

Kohotetaan samalla malja tulevaisuudelle ja kaikiile niille tavoitteille,

mitä meillä jokaiselle on liikunnan ja urheilun parissa!

Onnea!

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare