Oulu mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun – Kokoomuksen Talvitie: Lapset ja perheet kiittävät!

Syksyllä 2018 ensimmäistä kertaa käynnistynyt 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu jatkuu ja laajenee. Ensi syksynä käynnistyvälle toiselle kierrokselle on valittu yhteensä 27 kuntaa. Kokeilun ensimmäisellä kierroksella mukana on ollut yhteensä 19 kuntaa, joista 14 on päättänyt jatkaa myös toiselle kierrokselle.

Mukana toisella kierroksella on myös Oulu. Kokoomuksen kansanedustaja ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie iloitsee, että kotikaupunki on mukana kokeilussa.

”Tämä on innostava uutinen kaikille oululaisille 5-vuotiaille ja heidän perheille. Varhaiskasvatuksella luodaan pohjaa tulevaisuuden oppimiselle, hyvinvoinnille ja tasa-arvolle. Suomessa varhaiskasvatukseen osallistuminen on edelleen pohjoismaisittain alhaisella tasolla. Tavoitteena on, että entistä useampi osallistuisi ja siihen kokeilu luo hyvän kannustuksen. Hienoa, että Oulu kasvavana suurena kaupunkina on siinä mukana”, Talvitie toteaa.

Kokoomus julkaisi eduskuntavaaliohjelmansa torstaina. Puolueen tavoitteena on tehdä esiopetuksesta kaksivuotista. Tämä tarkoittaisi, että kaikki 5-6 –vuotiaat lapset pääsisivät osallistumaan 20 tuntia viikossa ilman että perheet maksaisivat varhaiskasvatusmaksuja. Näin vahvistettaisiin koulutuksellista tasa-arvoa ja tasoitettaisiin lasten tietä koulun alkuun.

”Lapset ja perheet kiittävät! Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa opitaan leikin ja laulun kautta, lapsen luontaista kehitystä ja kiinnostuksen kohteita mukaillen, tärkeitä taitoja. Siellä herätetään innostusta ja opitaan oppimaan. Nyt jatkettu ja laajennettu 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu luo myös pohjaa kaksivuotiselle esiopetukselle”, Talvitie toteaa.

Kokeilun toisella kierroksella valtion rahoitusvastuu kokeilusta kaksinkertaistuu. Asiakasmaksujen menetyksestä korvataan kunnille 40 prosenttia, kun ensimmäisellä kierroksella korvaus oli 20 prosenttia. Kokeilu kasvatti suosiotaan toisella kierroksella myös valtakunnallisesti. Nyt mukana on yhteensä 27 kuntaa ja 18 600 lasta. Tämä tarkoittaa liki kolmannesta kaikista Suomen 5-vuotiaista.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare