Kesän kynnyksellä

Kolumni julkaistu Oulu-lehdessä 11.6.2014. Lue Oulu-lehden sivuilta: http://www.oululehti.fi/edoris?app=server&com=lsearch&tem=ou_lsearch&search_articletext=talvitie&from=16&count=15 

Kesän kynnyksellä

Kesä kukoistaa ja luonto vihertää. Joka puolella näkyy uutta elämää. Kaupungin ja kuntien taloushaasteita ratkaistaessa on keskitytty paljolti uudistuksiin ja säästökohteisiin. Yhtä tärkeää on meidän kaikkien toimia niin, että saadaan euroja tulopuolelle, varsinkaan kun vienti ei vedä toivotulla tavalla.

Monen mikro- ja pk-yrityksen kannattavuuteen vaikuttaa keskeisesti se, miten ostamme ja käytämme lähialueen yritysten palveluita. Sitä kautta eurot kiertävät ja talousrattaat pyörivät, syntyy uusia työpaikkoja ja tulopuoli lavenee. Oulun kaupunki panostaa tähän toimimalla osaavana ostajana ja terveiden markkinoiden kehittäjänä. Aina on parannettavaa siinä, miten kaupunki käyttää vuosittain sen 500 miljoonaa euroa, jolla hankkii oululaisille muun muassa hoivapalveluita, oppimateriaaleja, tavaroita, elintarvikkeita.

Oulun seudun kahdeksan kuntaa hakevat uutta elinvoimaa ja yhteistyömuotoja käyttäen työkaluna kuntarakenneselvitystä. Uskomme, että monissa asioissa voimme tehdä asioita toisin, tiivistää yhteistyötä ja unohtaa kuntarajat joksikin aikaa – vaikkei kokonaan.

Alueen matkailussa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Tunnistetaan alueen vahvuudet, tuotteistetaan palveluita ja panostetaan yhteiseen markkinointiin. On kyse sitten lähimatkailijoista tai ulkomaalaisista turisteista, keskeistä on kohteiden saavutettavuus ja matkailijalle kerrottava tieto, mitä kaikkea alue tarjoaa. Milloinkahan Oulun katukuvassa näkyisi alueen matkakohteiden esittelijöitä? Seudulla on erilaisia, ainutlaatuisia ja tutustumisenarvoisia elämys-, harrastus-, luonto- ja virkistyskohteita. On kahviloita ja ruokapaikkoja, meren ja jokien rannoilla, luonnon rauhassa. Niiden työllisyysvaikutuskin on suuri, tarjoten esimerkiksi nuorille kesätyöpaikkoja.

Uuden vuoden puheessa haastoin oululaiset tutustumaan alueen yrityksiin ja tuotteisiin sekä käyttämään paikallisia palveluita. Ajattelin laajentaa haastetta näin kesän kynnyksellä erityisesti lähimatkailuun. Oletko koskaan vuokrannut kajakkia, pyöriä tai luonto-opasta ja tutustunut sitä kautta lähiympäristöön? Entä lähtenyt kesävieraiden kanssa jokiristeilylle, nauttimaan lähiruuasta tai yön yli retkelle lähiseudulle? Itselle olen asettanut tulevan kesän lähikohteiksi perheen ja sukulaisten kanssa tutustua ainakin Kierikin hotellin tunnelmaan ja Dino-näyttelyyn.

Mukavia kesäpäiviä Oulussa, olet sitten töissä, vapaalla tai matkailemassa!

Mari-Leena Talvitie

Oulun kaupungin-valtuuston pj. (kok)Kuntarakenneselvityksen ohjausryhmän pj.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare