Puhe ympäristörakentajakillan vuosijuhlassa

Puhe killalle Lasaretissa 16.11.2019

Oulun yliopiston Ympäristörakentajakilta ry

 

Hyvä killan pj ja hallitus, aiemmat pj ja hallituslaiset

Hyvät alumnit, killan yhteistyötahot ja Wäinö – joka on herännyt henkiin

Hyvä juhlaväki

 

Menneisyys on viisautta varten. Nykyhetki kuuluu toiminnalle, mutta ilolle on varattu tulevaisuus!

-Benjamin Disraeli-

 

Rakas kiltamme

Tämän puheen kirjoittaminen Sinulle oli yksi vaikeimmista puheista, vaikka kirjoitan puheita viikottain. On niin monta asiaa, josta kiitän Sinua.

Kaikkein suurin on yhteisöllisyys ja ihanat ihmiset, elinikäiset ystävät ja tietenkin se, että opin paljon ja että valmistuin – viimeisessä vanhan tutkinnon erässä, kesällä 2010 – mutta kuitenkin. Kilta ja kiltahuone – niiden yhteisöllisyys loivat turvan yliopiston ja ympäröivän maailman myrskyissä ja merkitsi sitä, että sai luottaa toisiin ihmisiin, kuten edelleen kiltahuoneella. Se, mikä sovittiin, se myös pidettiin.

Kun kiltamme perustettiin vuonna 1959, kiinnostuksen kohteena oli nimenomaan ammatilliset asiat. Killan toiminnan käynnistäminen jo joulukuussa 1959 kertoi osaston opiskelijoiden aktiivisuudesta. Kuten moni teistä on kuullut, laki OUlun yliopistosta allekirjoitettiin heinäkuussa 1958 ja ensimmäiset opiskelijat aloittivat syksyllä 59, eli juurikin 60 vuotta sitten – kuten koko yliopisto juhlii nyt 60.lukuvuotta teemalla For the next generation, tuleville sukupolville.

Oulun yliopiston Rakentajakilta perustettiin 4.12.59 Oulun Asemakadulla sijainneessa Keilahallin baarissa. Kokouksen pöytäkirja kertoo, että

  1. Tilaisuudessa juotiin rapakaljaa ja poltettiin savukkeita. Jokainen johti omaa puhettaan. Kynämiehenä toimi Suomio.
  2. Päätettiin panna pystyyn popula ajamaan rakentamiosaston opiskelijoiden etuja jne….. Tarkoitus oli nimenomaan edistää opintoasioita, omaa alaa koskevia harrastuksia sekä yhdistää heidät toverillisesti liittoon – eli myös yhteistä vapaa-ajan viettoa pidettiin tärkeänä!

Kiitos killalle

– yhteisölle, joka oli opiskeluaikana rakas ja tärkeä ja jolla on edelleen erityinen paikka sydämessäni.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare