Elinvoimaa ja kasvua pohjoisesta – katse pohjoiseen

Oulun kaupunki, BusinessOulun eli elin- keinoliikelaitoksemme operoimana, käynnisti “Pohjoisen ohjelman” pari vuotta sitten. Se auttaa ja parantaa Pohjois-Suomen ja -Norjan yhteistyötä. Pohjoinen ohjelma luo toimintaedellytyksiä viennin ja investointien, koulutuksen ja tutkimuksen, työssäkäynnin, niin kulttuuri- ja tapahtumamatkailun kuin turismin ja kaupan aloille.

Uskomme, että Tromssan, Finnmarkin ja Nordlandin alueella on kysyntää sellaisilla osaamisalueilla, joilla meillä on vapaata työ- voimaa, toimijoita ja yrityksiä sekä korkeatasoista osaamista.

Olemme Oulun kaupunkina tehneet vah- vaa ja johdonmukaista valtakunnallista työtä siinä, miten saamme katseet käännettyä pohjoiseen. Vuoden 2013 alusta viiden kunnan yhdistymisestä syntynyt Uusi Oulu on antanut tälle työlle hyvän perustan.

Päätökset yhdistymisestä teimme elin- voimanäkökulma edellä. Keskiössä oli se, miten luomme pohjoisesta uutta kasvua ja elinvoimaa Oulun seudulle ja koko Suomeen. Samalla luomme edellytyksiä, joiden turvin pohjoisessa on jatkossakin laajat mahdollisuudet opiskella, yrittää ja tehdä töitä – asua ja elää.

Tässä vaikuttamistyössä ja Oulu-tiimissä olen saanut viimeiset kuusi vuotta toimia keskeisesti lähes päivittäin; ensin ryhmän- johtajana, sitten Oulun kaupunginhallituksen ja nykyään kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Tykkään avata ovia, ylittää perinteisiä rajapintoja ja luoda erilaisia kumppanuuksia luottamustoimen kautta saamallani valtakirjalla. Osa tilaisuuksista on ollut hyvin erilaisia, jotkut jopa mahdottomiltakin tuntuvia.

Mieleenpainuvampia ovat presidentti Ahtisaaren ja Niinistön, puhemies Lipposen ja Norjan Kruununprinssi Haakonin tapaamiset. Vaikuttamistyötä yhdistävät sanat yhteistyötä, vastuunkanto, Oulu-esittelyt ja monipuoliset sidosryhmät. Tämä on ollut sanan varsinaisessa merkityksessä tulevaisuuden rakentamista uudenlaisten kumppanuuksien kautta.

Oulun johdonmukainen työ pohjoisen puolesta on huomioitu niin valtakunnallisesti kuin lähinaapureidenkin toimesta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on huomioinut ja osoittanut kiitosta Oulun kaupungin panostuksille, erityisesti Norjan Kruununprinssi Haakonin vierailun yhteydessä toissa syksynä.

Kruununprinssi oli erityisen kiinnostunut oululaisten osaamisesta, elinkeinorakenteesta sekä monitieteisestä korkeakoulusta.

Sain Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kutsusta kertoa Norjan Kruununprinssi Haakonille yhdessä silloisen Oulun yliopiston rehtorin, Lauri Lajusen kanssa Oulun yhteistyömahdollisuuksista pyöreän pöydän keskustelussa. Keskusteluun osallistuivat Oulun, Luulajan ja Tromssan kaupunkien, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten johto.

Kruununprinssi totesi esityksen kuultuaan kymmenille median edustajille, että Tromssa tarvitsee lentoyhteyden Ouluun. Nyt, puolitoista vuotta myöhemmin tämä lentoyhteys on totta, viisi kertaa viikossa tulevan viiden vuoden ajan. Sen mahdollistaa Oulun, Luulajan ja Tromssan yhteisyritys Arctic Airlink.

Miten onnistumme, on kiinni koulutuksen, yritysten, elinkeinoelämän ja matkailun toimijoista sekä pohjoisen ihmisistä? Kaikki riippuu siitä, miten pystymme hyödyntämään kolmen kaupungin ja valtakunnan rajan ylittävän yhteistyön ja pohjoisen kasvun siemenet.

Mari-Leena Talvitie

Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

 

Julkaistu Mari-Leena Talvitien vaalilehdessä 20.3.2015

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrShare